Friday, 29 March 2013

ANGRY BIRD

"IBU!!!!SAKITNYA HATI!!!RASE NAK PIJAK-PIJAK JE DIE!!TAK GUNA BTOL LA!!!"



ASTAGHFIRULLAHAL A'ZIM...(puh kiri!puh kanan!syoh2..g maen jauh2 la ko setan)

Ahakz!!pernah x korang berada dlm situasi ni??sy?mstilah pernah..sy bkn maksum tp brusaha utk mnjadi muslimah yg lebih baek...(inshaa Allah). entry sy hari ni nak crita ttg mrh..nk tau x?nak dipnjangkan story..sy adalah salah seorg Pegawai Kadet Wanita Wataniah(PALAPES) UKM peringkat intermediate. based on my experiance..mmg la dok dlm organisasi cmni asyik kne 'blasah' je dgn YO(Young Officer), senior2, stap2..mmg la ati ni panas gler sbb kne bnde cmtu. muke xpyh ckp la..mmg trase seperti tertelan peluru kapur..tekak ni payah btol nk brsuara..tunduk xpndang sesiapa.even squad sndr pn x trpandang(hehe...)dlm hati plak..perrgghh!!!mcm2 kata nista y diucapkan..(tp dlm ati je la sbb mulut da rse trtelan peluru kapur.)mereka yg mem'blasah' pula tidak kurg hebatnya..mklum la..rse diri da hebat sgt so mmg sesuke ati dieorg la nk ckp kasar n suruh kiteorg wat keje yg mnyakitkn ati n agk mnjatuhkn air muka.(ya ampun!!smakin membara ati ini)

prasan x?kalau kita marah n mncarut2 pstu ckp mrepek2 msti ati kita smakin pns..xpuas lgsg..sakit ati tetap ade jgk..pstu smua org kene tempiasnya..pdhal org laen 2 xbrsalah pn..rse myampah 2 mmbuak2 smp x sedar dri 2 ngah di api2kn syaitan..xsedar yg kita xlayak nk marah2 n x sedar yg smua ni kn ujian Allah SWT(waktu ni mmg si syaitan ngah gelakkn kita pn)..

n suddenly i'd have though bout this guys(mse kene 'blasah' 2 la kn)
(rse da mcm angry birds la..)

trasa kebangangan mereka...n sy bley gelak sndr..(mcm org sewel)..apsal la mereka nk mrh2 sgt smp mrepek bkn2..and at this moment(mse sy ngah gelak sorg2) sy telah dipanggil ke depan utk melakukan xtvt "Buang Senyum" n "Kura-Kura Keriangan"(err..korang fkir la sndr cmne xtvt 2 eh.)

msa 2 sy just buat xtvt 2 slamber n senyum je sbb sy xdpt nk thn hati ni dr gelak2kn mereka...(seriously..sy x rse sakit ati lgsg)just layan je ape y dieorg nk..n for sure dieorg xsenang ati ble tgk sy senyum je n mereka smakin xpuas ati..(maafkn sy ats ke'tidak sengaja'an itu)

ok..moral of the story is..ape eh??anda rse ape yg sy cuba nk smpkan ni?hah!!jgalah hati anda dr dikotori dgn sifat mrh n sakit ati..sabar itu pentingkn?

hah..hebat x org yg brsabar ni?

last but not least..korang fkir la ape motif sy crita ttg bnde ni..smakin hari bumi semakin panas so jgn la kita pnskn lg bumi ni ngn api kemarahan..muahaha..

ok...annyonghi gyeseyo...assalamualaikum..





Thursday, 28 March 2013

aq atau sy??

Olla...Bismillahirrahmanirrahim..

hye kamu2..maaf ya di atas kecelaruan penggunaan kata panggilan diri pertama sy..(errk..jap guna aq,jap guna sy..)tp sy cuma masih lg blom biasa utk menulis ikut skrip.apa y ada dlm fikiran ni sy maen taip ja...xpe kn kalau sy guna apa2 pn panggilan dri?sy kompius jgk la..some of the people reading my blog is not my friends(no offens) but some are my friends. slalunyakn kita guna kata panggilan "aq ko" ngn kwn2 tp mcm mne anda2 smua yg msih blom mngenali sy?x manis kn klau sy guna "aq ko"?

sesetengah negeri such as Melaka, Negeri Sembilan, Perlis, Sabah, Sarawak dll menggunakan panggilan "aq" dgn kwn rapat, org x dkenali n even family members.dgn pama(mama n ayh) pn bley guna "aq" sbb 2 mmg kata ganti nama dri pertama dlm dialek mereka..kinda awkward to me sbb sy x gunakan panggilan mcm 2 ngn family sy...im a johorian n kt johor kami x gunakan panggilan 'aq' kpd org yg x dkenali..(sy x tpu tau ni tp mmg btol2 pemerhatian eh.)sbb johor mnggunakan bahasa informal iaitu bahasa baku.johor xde dialek la...mcm negeri2 laen,ade dialek. some johorian adalah berketurunan jowo n bugis iaitu bahasa yg asalnya dr negara Indonesia tp bhsa jowo n bugis bknnye dialek eh..(xsama tau ngn dialek kt Malaysia nih)

err...nk smbung ape lg eh...

xde kot.ok.chow!!

assalamualaikum

Wednesday, 27 March 2013

An introduction to....

yey!!!finally...i ade tajuk utk tesis i..alhamdulilah...ihikz(gedikz..) hye uolls...(what?ape bhs y sy pkai ni?xde dlm kamus linguistik pn.)hehe..ni lah namanya penukaran kod(code switching). kami ahli linguistik mengkaji dan menganalisis penggunaan bahasa slanga ini. klo dlm fikiran anda, mungkin penukaran kod hanya digunakan oleh orang asing yang ingin memelajari bahasa melayu sahaja(yes!!u r correct baby but not totally right.)

 Code-switching is the use of more than one language in a conversation. It is a common daily practice among people in the world for various reasons and usually an unconscious activity. This language switching might not be the whole sentence, but also can occur in brief phrases or words.(x fhm?sila tnya pakcik google..ahakz..)

see...smua orang akan menggunakan penukaran kod dlm komunikasi seharian untuk memberi lebih kefahaman dan menyampaikan maklumat.(maklumlah..smua org dah moden.nk campur2 bahasa ikot ska ati.) lgpn..manusia zaman moden ni mana ade yg guna 2 bahasa ja.msti plg2 pn 2bhsa dan inilah yg dinamakan bilinguism.

 PK didefinisikan oleh Gumperz di dalam bukunya bertajuk 'Discourse Strategies' (1982, hlm. 59) sebagai penyelitan dua sistem atau subsistem kenahuan yang berbeza ke dalam sesuatu urutan ujaran (speech exchange) yang sama. siapa Gumperz nih?beliau adalah tokoh sosiolinguistik yang paling advanced sekali(wah!!ade unsur lewah di situ.maaf...) sbb beliau mengkaji sosiolinguistik dr segi mikro.

ok2..back to the topic. prasan x?apa yg saya tulis nih merupaka salah satu contoh penukaran kod. sy dok maen campur2 ja bahasa omputih, bhs melayu n dialek. fhm x? ok...klo xfhm lg..ingt x mse kite bljr kt skolah?lg2 subjek sains, math, agama..ckg2 msti akan cmpurkan bahasa melayu ngn istilah2 dlm subjek 2..ha..ni la jgk dinamakan sebagai salah satu cnth penukaran kod.

huh...penat dah taip. smp di sini shj bebalan sy. maaf jika trsilap, sila btolkan ya. sy hanya mahu berkongsi ilmu. trima kasih sudi membaca...owh!!btw..huhu..bkn aspek ni yg sy mahu jadikan tesis..sy nk kaji aspek morfo fonologi dalam dialek jawa johor...muahaha..ok x?sape2 yg bley membantu dan memberi sumbngan idea adalah dialu2kan...

Arigato..asalamualaikum..


Tuesday, 26 March 2013

whats up?!!

yup..me again..rse nk tulis lg la..hehe..rupenye klas aq start pkul12 nti..so sy nk tulis2 lg..(errr..mmg srabut)... ok...dlm blog ni sy nk kongsi mcm2 bnde. which means everything..xkire la ttg bab agama, pengetahuan am, kursus linguistik, my friends, mylife, msk memasak, girly2, palapes or ape2 pn la...

nak dijadikan cerita..ehem2..smlm sy bru blek dr klas.bka pintu bilik je sy trpandang 2keping kertas yg diselitkn di bwh pintu blik sy..kertas 2 bertajuk "ROAD TOUR SOLAT" dgn cop besar dr ISIUKM. ehehe..korg kenal ke ISIUKM 2 ape??kalau xtau g tnye pakcik google eh. aq nk cite pasal kertas ni je!(aha..kerek.)

(oh!oh!!sgt comel..)

Berikut adalah kandungan dlm kertas tersebut:

Soalan: "KENAPA AWAK TAK SOLAT?"

Situasi 1
Jawapan: Saya xcukup masalah. banyak sgt keje.bz memanjang.
(masa adalah pinjaman dr Allah SWT. solat kn 5 minit je..)

Situasi 2
Jawapan: Saya dah biasa mcm nih. relax la..alim sgt la awk. x sporting lgsg.
(jgn lupa, bumi ni milik Allah SWT.)

Situasi 3
Jawapan: Alah, jap lg la.nti2 aq solatlah. aq muda lg...
(Ajal 2 bila2 ja bley dtg)

Abu Hurairah R.A meriwayatkan, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, 'Bayangkan di hadapan pintu rumahsalah seorang daripada kamu ada sebatang sungai. kemudian kamu mandi di sungai itu 5kali sehari. adalah kotoran masih trlekat pada badan kamu?. Para sahabat menjawab,' Tidak ada lagi kotoran yang terlekat pada badannya.' kemudian Baginda bersabda lg, 'Begitulah perumpamaan solat 5waktu. apabila ia dilakukan dengan sempurna, Allah akan menghapuskan segala kesalahannya.'
-HR Bukhari dan Muslim-

Nmpk x betapa pentingnya solat 2?berpegang pd fahaman Islam tp xsolat. jgn lupa..solat adalah tiang agama.   Solat adalah tanda kita berterima kasih kepada Pencipta yg dtgkn kita ke dunia.

Jgn asyik fikir yg hidup muda ni utk enjoy..yup2..mmg hidup kita kene enjoy, jgn trlalu bersedih tp enjoy la cara Islam...jadilah belia muslimah. bila masa lagi kita dpt nikmat sihat kuat tubuh badan ni kalau bukan masa muda. sepatotnya..masa muda ni lah kita kumpul amalan byk2..jgn trlalu leka dgn duniawi..enjoy2 pn ingtlh solat..yakin ke idup 2 smp ke tua?(hehe...)

BAHANA MENINGGALKAN SOLAT

Subuh : kita akan dicampakkan ke dalam neraka Jahannam selama 60 tahun. (1 tahun akhirat bersamaan dgn 60,000 tahun dunia.)

Zohor : dosa sama dgn bunuh 1000org muslim.(aduh..bunuh sorg muslim pn dah msuk neraka. nikan lg bunuh 1000org. azabnya!!pdhal zohor 2 buat xlama pn.)

Asar: dosa sama dgn runtuhkn Kaa'bah.(kiblat org Islam 2..)

Magrib : dosa sama seperti berzina dgn ibu bapa.(yg ni fikir sndr la ye..)

Isyak : Allah SWT xredha kita tinggal di bumiNya dan gunakan smua nikmatNya.(kita idup pn guna nikmat Allah. bygkn kalau Allah SWT charge RM10 utk sedut udara. sedar dri x?)

Astaghfirullah Al Azim...smp cni je entry sy...muhasabah utk dri sndr dan sekalian umat islam..

Assalamualaikum..


Proposal ape?

salam..hye...sy nk tulis lg nih tp sy xtau nk tulis ape..ermmm....ok2..sy serabut la..nk kena buat proposal.owh..btw..sy budak linguistik kt UKM..hehe..so any suggestion??ape tajuk proposal tesis sy?kawan2 sy dah ramai ade tajuk n da start buat pn tp kenapa sy xde idea lg?

adoyai...makin lme makin susah plak..eh!!!cop2!!sy ade beberapa tajuk yg sy dah fkirkn tp sy masih lg confuse nk pilih yg mana. errrgghhh.....i might be needing my friends help. SOS!!!SOS!!!

hehe..agak over di situ...ok2..enough for today..mrepek je lebih.sy nk siap2 g klas.chow!!adiyos!!assalamualaikum....

Tuesday, 19 March 2013